00316 20988357 Rick@rvospecialist.nl
   Home » Maandelijke blog » Februari – De Haat Liefde verhouding van Fysiotherapie

   Februari – De Haat Liefde verhouding van Fysiotherapie

   door | 10 feb, 2022 | Maandelijke blog

   LIEFDE. Zó nu heb ik in ieder geval jouw aandacht. Het is Februari dus half Nederland (In ieder geval de mannen) staan in de rij bij de ICI-paris of Douglas. Kennelijk is liefde te koop, als we kijken naar ons koopgedrag. Wát zal het lekker ruiken bij alle pakket bezorg diensten ook, met alle parfums die kapot vallen op de lopende band daar. Maar wat heeft dit te maken met Fysiotherapie? Eigenlijk helemaal niks. Het onderstaande stuk tekst wél. Dus lees verder.

   Fysiotherapie is een vak apart. Ik zie het zelfs als een ambacht. Een ambacht is niet volledig te leren uit theoretische boeken, het is een kwestie van doen. Werken met je passie totdat je er een specialist in wordt. In het werk wat wij doen als Fysiotherapeut staat altijd één ding centraal. Jij als cliënt. Wij ondersteunen jouw lichamelijk herstel, wij maken niemand beter, zoals doctoren dit doen (nee, deze discussie doen we ‘nu even niet’). Één van de belangrijkste oneliners binnen Fysiotherapie is dat de beste behandeling de behandeling is die bij de patiënt past. En wij hebben daar ons eigen scala aan tools voor. Hoe en wanneer wij deze tools inzetten is aan ons. Eigenlijk is het behalen van het Fysiotherapie diploma hetzelfde als het behalen van je rijbewijs. Je leert waar het gaspedaal zit, je leert waar de rem zit en met een beetje geluk waar de richtingaanwijzer van links en rechts zit. Wanneer je je rijbewijs hebt mag je dus autorijden. Wat jouw rijstijl wordt en/of je je richtingaanwijzers gaat gebruiken is aan jou.

   Zo komen we op een belangrijk onderdeel van deze blog. Het verschil in behandeling. Wát ik in de praktijk merk is dat er eigenlijk twee grote verschillen zijn te vinden in de wijze waarop Fysiotherapeuten denken en handelen. Hands-off en Hands-on. Een hands-off behandeling staat over het algemeen bekend als een behandelswijze waar er veel uitgegaan wordt van oefeningen om jouw lichamelijk herstel te bevorderen. Een hands-on behandeling bestaat vaak uit meer manuele handelingen, of dit nu te maken heeft met massage of het doorbewegen van een gewricht, hier wordt fysiek contact tussen jou en jouw fysiotherapeut gebruikt om jouw lichamelijk herstel te bevorderen. Beiden zijn een belangrijk onderdeel van jouw behandeling, begrijp me niet verkeerd. Het heeft eerder te maken met de denkwijze waarop jouw therapeut werkt.

   Ik moet als therapeut altijd even gniffelen als ik één van mijn cliënten hoor zeggen:
   ‘Agh, het moet maar weer.’
   ‘Ik heb weer aan je gedacht.’ Of
   ‘Het doet enorm pijn, maar wel een goede pijn, is dat te begrijpen?’

   Ik ben duidelijk een hands-on therapeut. Gelukkig heb ik ook de lichamelijke bouw die je al een beetje voorbereid voor wat er gaat komen. Hehe. Ik pak aan. Én hard ook.
   Én zo zou Fysiotherapie, in ieder geval voor een deel moeten zijn. En er is een duidelijke reden waarom ik zeg ‘voor een deel’. Revalidatie is ook een groot onderdeel van Fysiotherapie. Revalidate na een heftige ingreep en/of ongeluk. In het begin van jouw revalidatie is het belangrijk om langzaamaan op te bouwen. Zodat je netjes één stap vooruit kunt doen zonder er twee terug te nemen. Dít is ook Fysiotherapie, alleen hier ligt de focus meer op een hands-off therapievorm.

   Deze therapievorm bestaat dus grotendeels uit oefentherapie. Oefentherapie heeft, zoals de naam al aangeeft veel te maken met oefeningen. Oefeningen kunnen óók pijnlijk zijn, dat ben ik helemaal eens. Tóch is deze vorm van Fysiotherapie een stuk liever voor jouw als cliënt.

   Het is een duidelijk verschil in denkwijze en benaderingswijze. Gelukkig ook maag. Want op deze wijze is ons vak nog elke dag aan het veranderen. Door nieuwe inzichten, nieuwe denkwijzen en nieuwe handelingen krijgen wij als therapeuten steeds meer tools om in te zetten.

   Tóch blijft één dingen boven alles staan in mijn ogen. Elke fysiotherapeut ziet jouw graag van jouw klachten afkomen en ziet jouw graag verbeteren. Daar zullen wij je vroeg of laat voor moeten gaan uitdagen. Dat doen we niet omdat we diep van binnen sadistisch zijn (wellicht?), dat doen wij omdat we je graag beter weg zien gaan dan dat je ooit binnen bent gekomen.

   Als dat niet hét perfecte voorbeeld van een Haat / Liefde verhouding is, dan eet ik
   mijn Valentijnsroos op.

    

   Rick van Oudgaarden

   Gerelateerde artikelen

   December – Met het beste been uit bed stappen, het hele jaar door.

   December – Met het beste been uit bed stappen, het hele jaar door.

   Nee, ik ga je in dit artikel niet helpen met het vinden van de allerbeste verzekering. Nee, ik ga je ook niet helpen met het opstellen van je goede voornemens. En nee, ik ga je beslist ook niet zeggen dat je niet naar je schoonouders hoeft met kerst.
   Hetgeen wat ik wél wil doen is jou een duwtje in de goede richting geven voor aankomend jaar. Een stevige duw, wel te verstaan. Ik ben géén psycholoog, allesbehalve. Tóch ben ik als Fysiotherapeut tevens coach en vanuit deze rol schrijf ik dit, voor jou.

   lees verder
   December – Met het beste been uit bed stappen, het hele jaar door.

   Januari – Slechte voornemens

   Ik hoor je nu al gewoon. ‘Waarom begin je het jaar niet met je goede voornemens? Zoals iedereen?’
   Ssst. Kalm aan. We gaan daar ook nog komen. Alleen als je elk jaar jouw goede voornemens zou hebben volgehouden, dan zouden we niet elk jaar dezelfde hoeven te stellen en hadden we allang allemaal een miljoenenvilla op bali, een privéjet en een afgetraind lichaam gehad, toch?

   lees verder
   December – Met het beste been uit bed stappen, het hele jaar door.

   Maart – Belasting vs Belastbaarheid vs de Sportschool. Beste trio wat je ooit krijgt, of een apart derde wiel?

   Dat heb ik toch al gedaan? Waarom moet ik dit nu weer doen. Het is me allemaal te moeilijk. Ja, nee, ik heb de hele dag gewerkt, nu ben ik er te moe voor. Hoe het misschien ook overkomt, ik heb het nu niet over het invullen van de formulieren van de belastingdienst. Over deze belasting wil ik het namelijk nooit openlijk hebben. Óf het woord trio én de belastingdienst in één zin benoemen. Waarom ik deze blog hiermee begin is voor mij ook een raadsel. Gelukkig is het onderstaande stuk over belasting, belastbaarheid en de sportschool geen diepgaand raadsel, maar een overduidelijk feit. Makkelijker kunnen we het zeker maken. Nu nog leuker.

   lees verder

   0 Reacties

   Verzend een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Tweet
   Share
   Share
   Pin